Historie
Een beschrijving van de onstaansgeschiedenis van het gebied nabij ‘t Twiske, geïllustreerd met schilderijen, kaarten en tekeningen. Het stijgen van het zee, de ontginning van het veengebied, de bouw van de Waterlandse zeedijk en het inpolderen van de grote meren, oftewel de droogmakerijen. En een sterk groeiende bevolking die beslag legt op een steeds groter deel van de ruimte, vooral in de laatste 70 jaar. Nabij ‘t Twiske blijft het veranderen.
Beschrijving van de historie van de polder Oostzaan en zes routes variërend van een half uur tot vijf kwartier varen langs historische elementen van de oude banne Oostzaan waaronder het Noordeinde, het Oostzanerveld, de Dors, De Haal, het Weeshuis, het Westerstijfselmakerspad, het Zuideinde, het Twiske, de Oostzaansche Overtoom, de Luyendijk en diverse molens.
Beschrijving van de historie van de polder Waterland en vijf vaarroutes door dit fraaie gebied. De hoofdroute is een rondgang door het oostelijk deel van Waterland en loopt van Overleek naar Monnickendam, vervolgens langs Zuiderwoude en Holysloot, door Broek in Waterland en via Watergang en het Varkensland weer terug bij af.
De Twisck
De geschiedenis van een waterweg door het hooogveen, de scheiding tussen de bannes Oostzaan, Den Ilp en Landsmeer
In bewerking


Toelichting:
- Video tijdreis: met dank aan het Kadaster en hun fantastische jubileumswebsite www.topotijdreis.nl
- Kaart Waterland: fragment reconstructie situatie 1288. Ontworpen door G. de Vries, gegraveerd door C. Eckstein. Vervaardigd in opdracht van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Noordholland.
- Schilderij Claude Monet, 1871. Uitzicht van Oostzaan vanaf het Weerpad. Wikimedia/Walters Art Museum
- Kaart Suzannasluis/Wormer: kaartboek Leupenius, 1693. Dank aan Gemeentearchief Zaanstad.
- Schilderij met vissers en turfstekende en baggerende boeren in het laagveen: Hendrik Willem Schweickhardt, 1747-1797. Dank aan Rijksmuseum.