Skip to content

Vaarroutes

Recent verschenen: Vaarroutes Eilandspolder

Kies uit één van de twaalf vaarroutes. Elke vaarroute is voorzien van een beschrijving, foto’s en een gedetailleerde topografische kaart. De routes zijn ook beschikbaar via Google Maps. Hiermee kan de route op de telefoon gevolgd worden; iets wat bij sommige wat moeilijk te navigeren stukjes erg handig kan zijn.

Goed navigeren is belangrijk want niet alle slootjes zijn even goed uitgebaggerd en het is niet onmogelijk om in de blubber te komen. Dit, en de vele lage bruggetjes, maken deze routes alleen geschikt voor niet al te grote boten. De meeste vaarroutes geven foto’s van de laagste bruggetjes en soms is ook een video-impressie beschikbaar.

1

Een tocht van circa 3,5 uur varen, exclusief tijd voor dobberen, zwemmen, rondkijken, etc. De tocht gaat door het Oostzanerveld, een veenweidegebied met veel vogels, via Oostzaan langs recreatiegebied ‘t Twiske, vervolgens weer door het Oostzanerveld en dan over de Jagersplas waar veel gerecreëerd wordt. Via een parkachtig deel van Zaandam wordt dan het beginpunt weer bereikt.

2

Een dagtocht. Circa 4-5 uur voor heen- en terugvaren en het schutten in twee sluizen. Dus exclusief tijd voor aanmeren en rondkijken. De route begint in Zaandam en volgt dan de Zaan tot aan Wormerveer en weer terug. Bewonder de vele monumenten van nijverheid en industrie van Zaandam, zoals diverse fraaie oude fabrieksgebouwen (Verkade, Lassie, etc) en de beroemde Zaanse Schans met oude molens.

3

Een verbindingsroute tussen Zaandam en Landsmeer in drie varianten. Variërend van iets meer dan een uur tot 2,5 uur voor heen en terug varen. Dit is echter exclusief schuttijd bij de Luijendijksluis en tijd voor rondkijken, dobberen, zwemmen, vissen, etc. De langere varianten gaan langs fraaie veenweiden met veel vogels. De varianten kunnen gecombineerd worden tot een dagtocht.

4

Dagtocht. Circa 3,5 uur vaartijd vanaf de Luijendijksluis. Dit is exclusief tijd voor het aanmeren en bezoeken van drie uitstapplaatsen en voor dobberen, zwemmen, etc. De route gaat door twee mooie natuurgebieden. Voornamelijk veenweidegebied, met enkele moerasbosjes. Veel vogels, fraaie uitzichten.

5

Dagtocht. In totaal circa 4,5 uur varen vanaf de Luijendijksluis. Dit is exclusief tijd voor aanmeren, rondkijken, bezoek uitstapplaatsen, etc. De route gaat door twee mooie natuurgebieden, Ilperveld en Varkensland. Veel vogels, fraaie uitzichten en de haven van Monnikendam.

6

Dagtocht. Vanaf de Luijendijksluis is het circa 3,5 uur varen, exclusief tijd voor aanmeren/bezoek aan vier uitstapplaatsen, dobberen, zwemmen, etc. Vanaf Jachthaven RS Watersport in Zaandam minimaal 5 uur. De route gaat door een zeer mooi natuurgebied. Voornamelijk veenweidegebied, met enkele moerasbosjes. Veel vogels en fraaie uitzichten.

7

Een tocht van circa 3,5 uur totaal (heen en terug en inclusief schutten), vanaf Jachthaven RS Watersport in Zaandam. Circa 4,5 uur vanaf de Luijendijksluis. De route loopt door het havengebied van Zaandam en Amsterdam en kan gebruikt worden als het begin van een tocht door Amsterdam-Centrum of langs de Amstel. Een viertal “doorgangen” naar het Centrum worden beschreven.

8

Tocht van circa 3,5 uur vanaf de Luijendijksluis en circa 5 uur totaal vanaf Jachthaven RSWatersport. De route loopt via de Lijendijksluis, Landsmeer, het Ilperveld, en over het Noordhollandsch Kanaal door Amsterdam-Noord. Hij kan gebruikt worden als begin van een tocht door Amsterdam-Centrum of langs de Amstel. Een viertal “doorgangen” naar het Centrum worden beschreven.

9

Tocht van ca. 3 uur, bestaande uit een Grachtenroute (2,5 uur) en een Wallenroute (½ uur). Bewonder de Westelijke Eilanden, de grachten, de buitensingel, de Amstel, de Magere Brug, het Scheepvaart Museum en de replica van het VOC- schip De Amsterdam. Zie de Oostelijke Eilanden en de Oudezijdsvoorburg en Geldersekade.. Let op: voor aanmeren in Amsterdam is een vignet nodig

10

Zes routes variërend van een half uur tot vijf kwartier varen langs historische elementen van de oude banne Oostzaan waaronder het Noordeinde, het Oostzanerveld, de Dors, De Haal, het Weeshuis, het Westerstijfselmakerspad, het Zuideinde, het Twiske, de Oostzaansche Overtoom, de Luijendijk en diverse molens. De routes kunnen eenvoudig gecombineerd worden tot een dagtocht.

11

Een serie tochtjes door een fraai veenweidegebied. De hoofdroute is een rondgang door het oostelijk deel van Waterland. Circa 4 uur varen, exclusief tijd voor dobberen, rondkijken etc. Middels een tweetal ‘afstekertjes’ bij resp. Zuiderwoude en Broek in Waterland is de vaartijd sterk te verminderen. Verder is er een uitstapje opgenomen over de Uitdammer Die en een route van Holysloot via de Ransdorper Die en de Buikslotermeerdijk naar het Noordhollandsch Kanaal.

12

Varen door de prachtige Eilandspolder in een (fluister)bootje, langs drassige veenweiden, soms tussen rietkragen en over plasjes. Van dagroutes tot een tochtje van slechts een uur; het is de moeite waard om te varen in dit gebied met zijn rijke natuur en pittoreske dorpjes. Er zijn diverse bootverhuur bedrijven en twee sluizen voor als je van buiten de polder komt.

Overzicht alle routes

Overzicht alle vaarroutes
© F.L. Snijders