Skip to content

Ilperveld en Varkensland

Route #4

Ilperveld en Varkensland

Dagtocht. Circa 3,5 uur vaartijd vanaf de Luijendijksluis. Dit is exclusief tijd voor het aanmeren en bezoeken van drie uitstapplaatsen en voor dobberen, zwemmen, vissen, etc. De route gaat door twee mooie natuurgebieden. Voornamelijk veenweidegebied, met enkele moerasbosjes. Veel vogels, fraaie uitzichten.

De route kent een aantal lage bruggetjes dus is alleen geschikt voor lage bootjes. Een aantal van deze bruggetjes zijn te zien op de foto’s hieronder en op de video.

Video-impressie van de vaarroute

Download de gedetailleerde kaart met beschrijving van de route. Geschikt om uit te printen.

De route is ook te volgen op je telefoon via Google Maps. Handig bij het navigeren. 
Tip: zet de “satellietweergave” aan, dan zie je alle slootjes.

Download de gedetailleerde kaart met beschrijving van de route. Geschikt om uit te printen.

De route is ook te volgen op je telefoon via Google Maps. Handig bij het navigeren. 
Tip: zet de “satellietweergave” aan, dan zie je alle slootjes.

Beschrijving vaarroute

De route begint bij de Luijendijksluis en gaat eerst langs recreatiegebied ‘t Twiske. De maximum snelheid is 6 km/u. Na een eilandje wordt rechtsaf geslagen en via de Van Zonbrug (zie foto) het Ilperveld ingevaren; een gebied waar zowel planten als dieren beschermd zijn.

Vervolg de route in noordelijke richting en vaar langs fraaie moerasbosjes. Hier wonen de roofvogels van het gebied. Dan gaat de route verder richting Ilpendam. In het voorjaar zijn hier veel broedende vogels.

Moerasbosje Ilperveld

Moerasbosje Ilperveld, Snijders
Moerasbosje, Ilperveld
Fot Van Zonbrug, Den Ilp. F.L.Snijders
Van Zonbrug
Foto bruggetje tussen Ilperveld en Noordhollandsch kanaal. F.L. Snijders
Bruggetje naar Noordhollandsch Kanaal

Vlakbij ilpendam, herkenbaar aan de twee kerktorens, wordt via een bruggetje het Noordhollandsch Kanaal bereikt. Ga direct rechtsaf. Links is de pont van Ilpendam te zien.

Op het kanaal mag 9km/uur gevaren worden. Houd goed rechts want er varen ook grotere boten. Neem de eerste brug links en ga het Varkensland in. Dit is een beschermd natuurmonument. Er zijn wat minder rietkragen waardoor het landschap wat meer open is dan het Ilperveld. Een heel mooi gebied, met vele weidevogels. Volg goed de route, want niet alle slootjes zijn even goed uitgebaggerd! Na enige tijd zuidwaarts te zijn gevaren gaan we net na een hoog houten bruggetje rechtsaf. we kruisen het Noordhollandsch Kanaal en komen het Ilperveld weer in.

Foto van kronkelende sloot en grasland in Varkensland
Varkensland

Bruggetje langs de Leeksloot

Foto van klassiek voetgangers bruggetje in Varkensland. F.L.Snijders
Bruggetje langs Leekersloot

Vervolg de route in westelijke richting tot aan het eerste uitstappunt, ‘Zuiderschorre’. Op de kaart aangegeven met een (P). Hier valt te lezen en te zien hoe verlanding van het veen via een aantal stappen in een moerasbos resulteert. Het kan zijn dat het bord er niet staat, of dat zelfs de aanlegsteiger deels weg is. In dat geval zijn er helaas vandalen langs gekomen die het goede werk van de vele vrijwilligers in dit gebied weer eens teniet hebben gedaan. Bent u in tijdnood, dan kan vanaf deze plek  een alternatieve route worden gekozen die direct naar de Luijendijksluis teruggaat. Aangegeven met een lijn A—A op de kaart. Pas op: alleen geschikt voor zeer lage bootjes (zie foto laagste bruggetje)! Maar de hoofdroute vervolgt in noordelijke en oostelijke richting. Passeer nog een fraai moerasbos en bereik het uitstappunt ‘Braamstuk’. Hier wordt uitgelegd hoe het veen weer ‘omhoog’ kan groeien en er kan ook een stuk over het trilveen worden gelopen. Van hieruit weer verder op weg naar het laatste uitstappunt. Deze loopt  langs de vogelhut van het Bezoekers Centrum Ilperveld. Merk op dat het grote veld links van het water hoger ligt dan de omringende weilanden. Dit is een van de oude vuilstortplaatsen in het Ilperveld die rond 2009 zijn gesaneerd.

Foto lage bruggetje over Gortersloot, Landsmeer. F.L.Snijders
Laagste bruggetje

Vogelhut, Bezoekerscentruk Ilperveld

Vogelhuisje, Bezoekerscentrum Ilperveld. F.L.Snijders
Vogelhut Bezoekerscentrum Ilperveld

Bij het uitstappunt ‘Banscheiding’ wordt geïllustreerd hoe slecht er vroeger met dit gebied, dat weinig economische waarde had, werd omgegaan. Mits vandalen het nog niet geheel hebben vernield staat er ook een voorbeeld van alle troep die hier in de bodem is gestort. Na dit punt is het nog een klein stukje verder en dan kan via de reeds bekende Van Zonbrug en de ringvaart weer de Luijendijksluis bereikt worden.

Foto aanlegplaats Banscheiding met uitleg oude vuilstort. F.L.Snijders
Banscheiding

Kerk Watergang en Varkensland met koeien

Foto, uitzicht kerk Watergang met koeien, F.L. Snijders
Kerk Watergang en Varkensland (met koeien)
© F.L. Snijders