Skip to content

Ilperveld

Route #6

Ilperveld

Een dagtocht. Minimaal 5 uur vaartijd vanaf Jachthaven RS Watersport en 3,5 uur vanaf de Luijendijsluis. Dit is inclusief tijd voor het schutten in de sluis, maar exclusief tijd voor aanmeren/bezoek van vier uitstapplaatsen, dobberen, zwemmen, etc. De route gaat door een zeer mooi natuurgebied. Voornamelijk veenweidegebied, met enkele moerasbosjes. Veel vogels en fraaie uitzichten.

De route kent een aantal lage bruggetjes dus is alleen geschikt voor lage bootjes. Een aantal van deze bruggetjes zijn te zien op de foto’s hieronder.

Foto van rietgors in het Ilpervel, F.L.Snijders

Download de gedetailleerde kaart met beschrijving van de route. Geschikt om uit te printen.

De route is ook te volgen op je telefoon via Google Maps. Handig bij het navigeren. 
Tip: zet de “satellietweergave” aan, dan zie je alle slootjes.

Download de gedetailleerde kaart met beschrijving van de route. Geschikt om uit te printen.

De route is ook te volgen op je telefoon via Google Maps. Handig bij het navigeren. 
Tip: zet de “satellietweergave” aan, dan zie je alle slootjes.

Beschrijving vaarroute

Vanaf Jachthaven ‘RS Watersport’ gaat de route eerst richting Luijendijksluis. De maximum snelheid is 6 km/u. Voor mensen die ook nog even het Oostzanerveld en Oostzaan willen zien is een alternatieve route ‘A’ door Oostzaan aangegeven. Deze kost extra vaartijd. Zie Vaarroute #3 voor een gedetailleerde kaart en beschrijving van dit deel van de route.

De Luijendijksluis is een zelfbedieningssluis. Tijdens de zomer (16/4-15/10) open van 8 tot 8, daarbuiten van 9 tot 5.

Bediening: druk bij aankomst op de grote knop rechts buiten de sluis. Als het licht groen is geworden, vaar naar binnen. Kijk of er nog andere boten naar binnen willen. Indien niet, druk op een soortgelijke knop in de sluis om te gaan schutten. Als het waterpeil in aangepast gaan de lichten eerst op rood en groen samen. Pas als de deuren geheel geopend zijn wordt het groen en kan er uitgevaren worden. Als er dubbele rode lichten branden is de sluis buiten gebruik.

Lijendijksluis en brug

foto Luijendijkbrug en sluis, Snijders
Luijendijksluis en brug
Foto aanlegplaats Zuiderschorre, Ilperveld. F.L.Snijders
Zuiderschorre
Foto aanlegplaats Het Braamstuk, Ilperveld. F.L.Snijders
Braamstuk

Vanaf de sluis kan de route zowel linksom als rechtsom gevaren worden. In het eerste geval wordt de open plas, waar veel gezwommen en gevist wordt, overgestoken en bij Landsmeer direct tussen de bebouwing door gevaren. Hier is weer een heel laag bruggetje (foto). Voor boten die hier niet onder door passen is een alternatieve route ‘B’ via Den Ilp aangegeven.

Vanaf het lage bruggetje wordt oostwaarts gevaren en het Ilperveld bereikt. Volg de route en bereik het eerste uitstappunt, ‘Zuiderschorre’ (foto). Hier valt te lezen en te zien hoe verlanding van het veen via een aantal stappen in een moerasbos resulteert. Het kan zijn dat het bord er niet staat, of dat zelfs de aanlegsteiger deels weg is. In dat geval zijn er helaas vandalen langs gekomen die het goede werk van de vele vrijwilligers in dit gebied weer eens teniet hebben gedaan. Vanaf de Zuiderschorre loopt de route tussen de weilanden door en gaat om een fraai moerasbos heen alvorens bij de tweede uitstapplaats te komen, het ‘Braamstuk’ (foto).

Foto aanlegplaats De Banscheiding, Ilperveld, F.L.Snijders
Banscheiding

Laagste bruggetje, Gortersloot, Landsmeer

Foto van laag bruggetje over de Gortersloot, Landsmeer. F.L.Snijders
Laagste bruggetje, Gortersloot, Landsmeer

Hier wordt uitgelegd hoe het veen weer ‘omhoog’ kan groeien en er kan ook een stuk over het trilveen worden gelopen, desnoods op blote voeten! Van hieruit weer verder op weg naar het volgende uitstappunt, de ‘Banscheiding’ (foto). Hier wordt zeer effectief geïllustreerd hoe slecht er vroeger met dit gebied, dat weinig economische waarde had, werd omgegaan.

Vanuit hier gaat de route verder via de vogelhut van het Bezoekerscentrum Ilperveld. Het grote veld links van het water ligt hoger dan de omringende weilanden. Dit is een van de oude vuilstortplaatsen in het Ilperveld die rond 2009 zijn gesaneerd. Ook te herkennen aan de typische windmolentjes. Vanaf hier gaat de route naar het laatste uitstappunt, het ‘Slobberstukje’, met picknicktafel (foto). 

Foto van Slobberstukje, Snijders
Slobberstukje
Moerasbosje, Snijders
Moerasbosje

Neem van het Slobberstukje de smalle sloot in zuidelijke richting. Via eerst wat breder water loopt de route dan dwars door een moerasbosje. Vervolg de route tot via een bruggetje Den Ilp doorkruist kan worden en via de ringvaart van recreatiegebied ’t Twiske weer de Luijendijksluis bereikt wordt.

Foto van brug over de Molensloot, Den Ilp, Ilperveld. F.L.Snijders
Bruggetje Den Ilp
Foto van koe met gele oorkerken in geel bloeiend weiland, F.L.Snijders
© F.L. Snijders