Skip to content

Zaanse Schans en Wormerveer

Route #2

Zaanse Schans en Wormerveer

Een dagtocht. Circa 4-5 uur voor heen- en terugvaren en het schutten in twee sluizen. Dus exclusief tijd voor aanmeren en rondkijken. De route begint in Zaandam en volgt dan de Zaan noorwaards. Hij passeert de Zaanse Schans en loopt door tot aan Wormerveer. Vanaf daar wordt weer teruggevaren. Bewonder de vele monumenten van nijverheid en industrie langs de Zaan, zoals diverse fraaie oude fabrieksgebouwen (Verkade, Lassie, etc) en de beroemde Zaanse Schans met oude molens en gebouwen. Bij de Zaanse Schans is een (kleine) aanmeerplek.

Video-impressie van de vaarroute

Download de gedetailleerde kaart met beschrijving van de route. Geschikt om uit te printen.

De route is ook te volgen op je telefoon via Google Maps. Handig bij het navigeren.
Tip: zet de “satellietweergave” aan, dan zie je alle slootjes.

Download de gedetailleerde kaart met beschrijving van de route. Geschikt om uit te printen.

De route is ook te volgen op je telefoon via Google Maps. Handig bij het navigeren. 
Tip: zet de “satellietweergave” aan, dan zie je alle slootjes.

Beschrijving vaarroute

De route begint bij Jachthaven ‘RS Watersport’ en gaat eerst door Zaandam heen naar de historische Hanenpadsluis (foto). Let op: de bediening van de Hanenpadsluis dient 24 uur van tevoren te worden aangevraagd via het telefoonnummer 06-152.283.65 en wordt bediend door vrijwilligers.

Openingstijden Hanenpadsluis en sluizen Zaandam van 16/4 – 15/10

 
 HanenpadsluisWilhelminasluis
en Oude Sluis
Maandag t/m vrijdag09:00 – 17:0006:00 – 22:00
Zaterdag09:00 – 11:0007:00 – 20:00
Zon- en feestdagen09:00 – 11:00
16:00 – 17:30
18:30 – 20:00
09:00 – 19:00

Hanenpadsluis

Foto van opengaande sluisdeuren van Hanenpadsloot. F.L.Snijders
Hanenpadsluis
Foto van de Verkade Koekfabriek aan de Zaan in Zaandam, F.L.Snijders
Verkade koekfabriek
Foto van Verfmolen De Kat en Oliemolen De Zoeker, Zaanse Schans. F.L.Snijders
Het Jonge Schaap

Ga vanaf de jachthaven naar rechts. Volg het water en na een tijdje varen neem de eerste sloot links, herkenbaar aan de hoge voetbrug en het routebordje van het Sloepen Netwerk. Dit is de Hanenpadsloot. Gebruik voor dit gedeelte van de route de meer gedetailleerde en een kwartslag gedraaide inzetkaart van de routekaart die hierboven kon worden gedownload. Of gebruik de Google Maps versie van de route.

Na het schutten in de Hanenpadsluis ga bij het grote water rechts de Voorzaan op, naar de Wilhelminasluis en Oude Sluis. De eerste, rechts gelegen, is een grote moderne sluis. De ander, links, een historische zeesluis en niet altijd ingebruik. De keuze welke sluis te gebruiken laten afhangen van de lichten: dubbel rood: we zijn dicht, rood: even wachten; rood en groen samen: het is bijna zover; en groen: invaren of uitvaren.

Foto van Zeepziederij de Adelaar aan de Zaan. F.L.Snijders
Zeepziederij De Adelaar

de Gekroonde Poelenburg, zaagmolen

Foto van De Gekroonde Poelenburg, een groene molen aan de Zaanse Schans. F.L.Snijders
De Gekroonde Poelenburg, zaagmolen

Vaar na het schutten gestaag noordwaarts. Let goed op, de Zaan wordt drukbevaren, ook door vrachtschepen. Denk aan de vaarregels; hou goed stuurboordwal (rechts) en geef beroepsvaart voorrang. Bij grote bruggen met meerdere doorgangen, gebruik de doorgang met de gele lichten of borden en nooit een doorgang met een rood/wit/rood gestreept bord erboven! Deze laatste betekend namelijk verboden in te varen. Bij een doorvaart met twee gele lichten zijn geen tegenliggers mogelijk. Bij een doorvaart met één geel licht moet je hiervoor oppassen en goed rechts houden. Soms is de doorgang onder een brug aangegeven met het bordje SPORT. Dit betekend dat pleziervaart door deze doorgang moet gaan en dat de grotere doorgang(en) voor de beroepsvaart zijn gereserveerd.

Gestaag noordwaarts varend voert de route door oud Zaandam en Koog aan de Zaan. Links passeert u de ‘Verkade koekfabriek’ (foto) en na onder enige grote bruggen te zijn gegaan wordt de Zaanse Schans bereikt. Aan het begin, rechts, liggen de mooi gerestaureerde huisjes van het Zaans Museum. Daarna komen  de vele oude molens.

Foto van pakhuis Mercurius aan de Zaan. F.L.Snijders
Graanpakhuis Mercurius
Foto van rijstpellerij Hollandia in Wormerveer aan de Zaan. F.L.Snijders
Rijstpellerij Hollandia

De eerste molen is de groen geschilderde Gekroonde Poelenburg, een zaagmolen. Daarna volgen De Kat, een verfmolen , De Zoeker, een oliemolen, Het Jonge Schaap, een zaagmolen, de wiekloze De Os en De Bonte Hen, een oliemolen.

Er is een kleine aanmeerplaats bij de Zaanse Schans, op de kaart aangemerkt met (P). Verder varend passeert u diverse fraaie oude fabrieksgebouwen. Verkade, Lassie, Duyvis, Honig en Albert Heijn komen allen uit dit gebied!

Nadat Wormerveer is bereikt en de Rijstpellerij Hollandia (horeca gelegenheid met aanmeer mogelijkheid), wordt omgekeerd en teruggegaan via dezelfde route. Vergeet niet de afspraak met de Hanenpadsluis!

Foto van de oude en nieuwe delen van de Lassie fabriek aan de zaan. F.L.Snijders
Lassie

Arnold de Lange: De Zaan rond 1910

Aquarel van de Zaan rond 1910. Door Arnold de Lange
Arnold de Lange: De Zaan rond 1910
© F.L. Snijders