Skip to content

Oostzanerveld en Zaandam

Route #1

Oostzanerveld en Zaandam

Een tocht van circa 3,5 uur varen, exclusief tijd voor dobberen, zwemmen, rondkijken, etc. De tocht gaat allereerst door het Oostzanerveld, een veenweidegebied waar veel vogels broeden. Via Oostzaan wordt langs het recreatiegebied ‘t Twiske gevaren en vervolgens weer door het Oostzanerveld. Dan over de Jagersplas waar veel gerecreëerd wordt en varend door een parkachtig deel van Zaandam wordt het beginpunt weer bereikt.

De route kent een aantal lage bruggetjes dus is alleen geschikt voor lage bootjes. Een aantal van deze bruggetjes zijn te zien op de foto’s hieronder en op de video.

Video-impressie van de vaarroute

Download de gedetailleerde kaart met beschrijving van de route. Geschikt om uit te printen.

De route is ook te volgen op je telefoon via Google Maps. Handig bij het navigeren. 
Tip: zet de “satellietweergave” aan, dan zie je alle slootjes.

Download de gedetailleerde kaart met beschrijving van de route. Geschikt om uit te printen.

De route is ook te volgen op je telefoon via Google Maps. Handig bij het navigeren. 
Tip: zet de “satellietweergave” aan, dan zie je alle slootjes.

Beschrijving vaarroute

De route begint bij jachthaven RS Watersport in Zaandam. Volg goed de route want niet alle slootjes in het Oostzanerveld zijn even goed uitgebaggerd! Ga vanaf de jachthaven links onder de brug van de Kerkstraat door en neem het tweede slootje rechts. Vaar onder de snelweg door en sla direct linksaf. Welkom op het Oostzanerveld (foto). Deze sloot loopt langs de snelweg. Net voor het benzinestation wordt rechtsaf geslagen. Dit is de Roemersloot.

Deze sloot loopt dwars door de veenakkers van het Oostzanerveld. Dit is een natuurgebied waar in het voorjaar veel vogels nestelen en waar de ‘Vogelrichtlijn’ geldt ter bescherming van zeldzame of bedreigde vogelsoorten en overwinteringsgebieden van trekvogels. Het maakt deel uit van het ‘Natura 2000’ gebied Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske. Voor historische aspecten, zie vaarroute #10.

Foto van Oostzanerveld met koeien en hoogspanningsmast. F.L.Snijders
Uitzicht Oostzanerveld
Foto laag bruggetje Roemersloot, Oostzaan. F.L.Snijders
Brug Roemersloot
Foto bruggetje over de ringvaart van de Twiskpolder. F.L.Snijders
Ringvaart ‘t Twiske

Blijf rechtdoor varen, op de witte woonboten af. Ga rustig varend langs de woonboten en onder het bruggetje van de Roemersloot door. Dat is het laagste bruggetje van deze route. Nu varen we door Oostzaan. Volg de sloot en aan het eind van de sloot ga linksaf, de  ringvaart op van het recreatiegebied ’t Twiske. Aan de rechter hand ligt het recreatiegebied, aan de linker de bebouwing van Oostzaan. Later maakt de bebouwing plaats voor velden. Als na enige tijd de ringvaart zich lijkt te splitsen, ga scherp linksaf. Kijk goed op de kaart of volg de route op Google Maps. Vanaf hier tot aan de snelweg staan er ook bordjes van het Sloepennetwerk.

 Na de splitsing leidt de route weer naar de bebouwing van Oostzaan toe. Ga onder het bruggetje van de Klaas Wannensloot door (zie foto onder) en u komt wederom op het Oostzanerveld. De boeren maken in dit gebied gebruik van platte ‘landingsvaartuigen’ waar zowel koeien als een tractor op passen.

Foto van typisch "landingsvaartuig" oftwel koeienboot in Oostzanerveld. F.L.Snijders
Landingsvaartuig

Klaas Wannensloot

Foto van brug over de Klaas Wannensloot, Oostzaan. F.L.Snijders
Klaas Wannensloot

Navigeer nu nauwkeurig om te voorkomen in de blubber te geraken. Het is handig hier ook de Google-Maps versie te gebruiken. De route brengt u afwisselend noordwaarts en westwaarts gaande naar de snelweg toe. Op sommige plaatsen staan bordjes van het Sloepen Netwerk. Deze zijn ook goed te zien op de video impressie van de route. In de verte zijn de silhouetten van de grote flats in Zaandam zichtbaar (zie foto onder).

Foto van klassieke houten loopbrug over de Gouw in Zaandam. F.L.Snijders
De Gouw, Zaandam

Gortersloot-Oostzanerveld, uitzicht Zaandam

Foto van uitzicht vanaf Gortersloot met uitzicht Oostzanerveld en hoge flats Zaandam. F.L.Snijders
Uitzicht Zaandam vanaf Gortersloot

Neem de tunnel onder de snelweg door en na enige tijd komt er rechts een afslag met twee bruggetjes. Dit brengt u op de Jagerplas. Dit is een oude zandwinplas uit de jaren ’60 en in het midden wel 35m diep. Vissen en zwemmen zijn mogelijk en dat wordt zomers ook veel gedaan. De route gaat verder aan de westzijde van de plas. De hoge schoorsteen in de verte van de Hemweg Centrale is een goed orientatiepunt.  Vanaf de plas loopt de route middels een aantal tunnels en bruggen naar de Gouw, die door een verrassend parkachtig deel van Zaandam loopt. Na de Hanenpadslootbrug te zijn gepasseerd (niet onder doorgaan!) buigt het water twee keer links en zo komt u weer terug bij de jachthaven.

Foto van klassieke houten loopbrug over de Hanenpadsloot, Zaandam. F.L.Snijders
Hanenpadslootbrug

Hinne Terpstra, Oostzijderveld

Aquarel van het Oostzijderveld, Hinne Terpstra, 1988
Hinne Terpstra, Oostzijderveld
© F.L. Snijders