Skip to content

Zaandam - Luijendijksluis en Landsmeer

Route #3

Van Zaandam naar de Luijendijksluis en Landsmeer

Een verbindingsroute tussen Zaandam en Landsmeer in drie varianten. De korste is  iets meer dan een uur voor heen en terug varen, de langste 2,5 uur. Dit is echter exclusief schuttijd bij de Luijendijksluis en tijd voor rondkijken, dobberen, zwemmen, vissen, etc. De langere varianten gaan langs fraaie veenweiden met veel vogels. De varianten kunnen gecombineerd worden tot een dagtocht.

De route kent een aantal lage bruggetjes dus is alleen geschikt voor lage bootjes. Een aantal van deze bruggetjes zijn te zien op de foto’s hieronder en op de video.

Video-impressie van variant A

Zie ook de video-impressies van Variant B en Variant C

Download de gedetailleerde kaart met beschrijving van de route. Geschikt om uit te printen.

De route is ook te volgen op je telefoon via Google Maps. Handig bij het navigeren. 
Tip: zet de “satellietweergave” aan, dan zie je alle slootjes.

Download de gedetailleerde kaart met beschrijving van de route. Geschikt om uit te printen.

De route is ook te volgen op je telefoon via Google Maps. Handig bij het navigeren. 
Tip: zet de “satellietweergave” aan, dan zie je alle slootjes.

Beschrijving vaarroute

Alle varianten beginnen bij jachthaven RS Watersport en komen uit bij de Luijendijksluis. Een aantal andere vaaroutes heeft deze sluis als startpunt. De maximum snelheid is 6km/u. In de plassen aan weerzijde van de sluis wordt veel gezwommen en gevist. Vooral de kant van landsmeer is populair. Hier is ook een zeilschool (zie links).

Variant A is de snelle route (35 min heen en 35min terug). Vanaf de jachthaven, neem de sloot schuin rechts tegenover en volg deze. Ga na de tunnel onder de snelweg rechtsaf. Blijf rechts houden en vaar langs de hoger gelegen weg. Links ligt Oostzaan. Neem de eerste tunnel rechts, ga onder de weg door en daarna meteen naar links, weer langs de weg varend, maar aan de andere kant. Passeer een benzinestation met aanmeerplek (en koffie). Ga onder weer een tunneltje door en sla dan direct rechts. Zo wordt de brede Kolksloot bereikt. Ga linksaf en vind tussen de bomen de doorgang naar een laag bruggetje. Hiermee wordt de Zussensloot bereikt die uitkomt op de grote Zuidwestplas. Steek deze over en bereik de sluis.

Lijendijksluis en brug

Foto van brug bij Luijendijksluis. F.L.Snijders
Luijendijksluis en brug
Foto laag bruggetje Roemersloot, Oostzaan. F.L.Snijders
Brug Roemersloot
Foto bruggetje over de ringvaart van de Twiskpolder. F.L.Snijders
Ringvaart ‘t Twiske

Variant B duurt circa  50 min, dus 1,5 uur heen en terug. Vanaf de jachthaven, ga links onder de brug van het Weerpad/Kerkstraat door en neem de tweede sloot rechts. Ga onder de snelweg door en sla direct linksaf. Dit is het Oostzanerveld. Vaar langs de snelweg en net voor het benzinestation ga rechtsaf. Pas op, ga niet te vroeg want niet alle slootjes in het Oostzanerveld zijn even goed uitgebaggerd!

De route vervolgd tussen de veenakkers door. Dit is een natuurgebied waar in het voorjaar veel vogels nestelen. Blijf de sloot volgen, recht op de witte woonboten in de verte af. Vaar dan langzaam langs de woonboten en ga onder een bruggetje door, die van de Roemersloot. Vaar een stukje door Oostzaan en ga aan het eind bij de ringvaart van de Twiskepolder naar rechts. Blijf de ringvaart volgen en linksaan houden. Passeer de Twiskemolen en de Luijendijksluis ligt schuin rechtsvoor.

Foto van Klaas Gortersloot met uitzicht over Oostzanerveld en grote flats Zaandam. F.L.Snijders
Klaas Gortersloot

Brug Zussensloot

Foto van bruggetje tussen Zussensloot en Kolksloot, Zuideinde, Oostzaan. F.L.Snijders
Brug Zussensloot

Variant C duurt 2,5 uur totaal, dus heen en terug en is goed te kombineren met een van de andere varianten tot een rondje Oostzaan.

Ga vanaf de jachthaven links onder de brug door en vervolg dit water. Passeer een moskee en drie grote flats. Net voor het einde ziet u rechts een tunneltje onder de snelweg door. Hier gaan we in. Het tunneltje komt uit in de Klaas Gortersloot. Deze volgen we, dwars door het Oostzanerveld. Vlak voor Oostzaan gaat de route even een stukje naar rechts en dan weer snel links. Kijk goed op de kaart of op Google Maps (zie boven), want niet alle slootjes zijn goed uitgebaggerd. Ga onder het bruggetje door en blijf iets links aanhouden. Dit komt uit in de ringvaart van de Twiskepolder. Hier gaan we rechtsaf. Volg de ringvaart en hou links aan. Na het passeren van de  Twiskemolen ligt de Luijendijksluis schuin rechtsvoor.

Foto van brug over de Klaas Wannensloot, Oostzaan. F.L.Snijders
Brug Klaas Wannensloot

Oostzanerveld

Foto met uitzicht over Oostzanerveld met koeien en hoogspanningsmast. F.L.Snijders
Oostzanerveld

De Luijendijksluis is een zelfbedieningssluis.
Tijdens het vaarseizoen (16/4-15/10) open van 8 tot 8, daarbuiten van 9 tot 5.

Bediening: druk bij aankomst op de grote knop rechts buiten de sluis. Wacht tot het rode licht is uitgegaan en alleen groen aan. Vaar naar binnen. Kijk of er nog andere boten naar binnen willen. Indien niet, druk op een soortgelijke knop in de sluis om gaan schutten.

Als het waterpeil is aangepast gaan de rode en groene lichten samen aan. Pas als de deuren geheel geopend zijn gaat de rode uit en blijft alleen groen over; er kan uitgevaren worden.

Als er dubbele rode lichten branden is de sluis buiten gebruik.

Foto van Twiskemolen. F.L.Snijders
Twiskemolen

Kokmeeuw in winterkleed

Foto van kokmeeuw in winterkleed
Kokmeeuw in winterkleed
© F.L. Snijders